Nyílászárócsere környzettudatosan!


Tudtad, ha "hermetikusan" zárnak a nyílászáróid, akkor annak penészedések, szén-monoxid mérgezés lehet a következménye?
Tudtad, hogy ésszerű tervezési követelmény, hogy egy helyiség levegője 2 óránként kicserélődjön?
Azon túlmenően, hogy a nyíltlángú berendezések számára elegendő levegő legyen!

Nagyanyáink nyílászárói nem azért voltak lötyögősek, mert az asztalos nem tudott jobbat, hanem mert úgyis kellett a levegő a kályhának. Nem úgy, a radiátornak. De neked még mindig kellene, és a kilehelt párádat sem árt az utcára tenni. Percenként 30 liter levegőt lélegzel be, és vízzel teljesen (36ºC-on) telítve lehelsz vissza.

Tehát azért cseréld ki az öröklött nyílászáróidat korszerű EU gyártásúra, EU támogatással, hogy utána visszaállíthasd a réginél nagyobb huzatot EU gyártású, például AERECO szellőzőrés beépíttetésével???

AERECO szellőzőrés méretei

Ha nem teszed, állami támogatást sem kapsz. Lásd: PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram 5. Támogatható tevékenységek köre
a.) pontban "A lakások külső nyílászáróinak cseréje esetében a megfelelő légcsere biztosítására a nyílászárókba épített önszabályozó szellőző elemek beépítése kötelező, támogatott költség."

Energia grafikon a külünböző építésű épületekről

A következő diagram az épületek energiafelhasználását mutatja a korszerűségtől függően. Lássuk meg, hogy a legkorszerűbb (hővisszanyerős szellőztetésű) épületek kivételével a kellően szellőztetett épületek szellőzési hővesztessége korszerűségtől függetlenül azonos.

A kép forrása: amiotthonunk.hu

Többet ésszel, mint pénzzel!

Kérdéseket, véleményeket ide kérem: tothbela@energmester.hu

Nagyon fontos, hogy jusson eszedbe, friss levegőre szüksége van a (kályha, kazán, gáz)tűzhelynek is.


A tűz a levegőből elfogyott oxigén helyébe a kéményen keresztül szívja vissza a saját oxigénhiányos füstgázát. Ezért a tökéletlenné váló égés mérgező szén-monoxidot termel és ezt szívja vissza a következő menetben a tűz a kéményből. A szén-dioxid 5 % felett mérgez, a szén-monoxid 0,012 % felett, fél órán túl belélegezve. Kevesebbel tovább lehet életben maradni.

Nagyon fontos! Mondd el mindenkinek!!! Ha szén-monoxid mérgezés gyanúja áll fenn, a mérgezettet sürgősen a szabadba kell vinni. És nem szabad eljájultan, elalva, pihegve kókadozva hagyni. Minél erőteljesebb lélegzésre kell serkenteni.