Klímaszorongás
Váci Mihály:
"A jószándék kevés! Több kell: az értelem."

A Professzorok Batthyány Körének energia-munkacsoportja a "Mennyi? Mi mennyi?" előadás sorozatában egy előadást hallgatott meg és indított vitát a fenti címmel.

A kutatók legfontosabb megállapítása az volt, hogy a közgondolkodást elsősorban a média határozza meg. Azon belül pedig politikusok nyilatkozatai.

A témával kapcsolatban áll itt néhány gondolatom.

(Az eltérő színű és aláhúzott szövegrészekre kattintva a forrásmunkához, új tartalomhoz navigál.)

A lejátszás gombra kattintva hallgathatja a háttérben a verset


Sokan azon szorongunk, hogy a pótcselekvések elvisznek minden erőt az alkalmazkodástól. Ezzel a fajta szorongással ki törődik?

1998-ban 32 ezer amerikai kutató írta alá, hogy a szén-dioxid nem lehet az éghajlatváltozás oka. Petíció a globális felmelegedésről

Napjainkra a Climate Intellgence Group petícióját a világ 1800 tudósa írta már alá. Magyarországról 9. Most azt, hogy a politika ne vezényelje a tudományt. A tudomány "klímasemlegesen" foglalkozzon a jelenséggel és az alkalmazkodás lehetőségével.

A Unicef pedig olyan plakátot terjeszt, hogy "A magyar fiatalok 60 %-a aggódik, harmadukból pedig dühöt vált ki a klímaválság". És klímahősöknek nevezi ezért őket!

Szerintem józan paraszti ésszel is belátható volna a következő gondolat, ha volna, aki terjesztené.
Ha igaz volna a riogatók érvelése, és azonnal, mindenki visszaállna az ipari forradalom előtti szén-dioxid kibocsátásra, akkor újabb 200 évre lenne szükség, hogy a melegedés trendje(!) megforduljon. Van annyi időnk? Ha ők maguk hinnének a jóslataiknak, nem arra kellene már régóta fordítani az erőforrásokat, hogy Velencét kitelepítsék a tenger áradata elől?

Magyarország attól szorong, hogy elsivatagosodik.
Pedig itt a folyamatot nem az ipari forradalom indította el. Hanem az, hogy a jószándékú eleink a lecsapolással a tizedére csökkentették a Kárpát-medence párolgási felületét. Ezzel tizedére csökkentették a helyben előforduló esők mennyiségét.
A vizes szakma évtizedek óta követeli, hogy az állam teremtse meg az intenzív öntözés feltételeit.
Ami "mellesleg" kompenzálná a kiesett párolgást.
Az agrárium a napjainkban bevallotta, mindössze 80 ezer hektár öntözhető. Ígérte, hogy most már hozzákezd a csatornahálózat kiépítéséhez. Ezidáig rengeteg pénzt költött öntöző gépek beszerzésére. Németországból. Már csak a mesterséges intelligencia hiányzik belőlük. Az 1970-es években 400 ezer hektár fért hozzá öntöző csatornához. Szemben a mai 80 ezerrel.

A Professzorok Batthyány Köre azzal a szólással is igyekszik felkelteni a figyelmet, hogy "A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve…". Én hozzátenném: lobbival. Egy, a tudományt partnernek tekintő állam nem engedhetné meg magának, hogy a dolgok folyosó beszélgetéseken dőljenek el. Váci Mihály szépen tömörítette: "A jószándék kevés! Több kell: - az értelem!"

Az energetikában hiába bizonyítják tudósok ezrei, hogy a szén-dioxid nem bűnös. Magyarországon a beépített napelem kapacitás már most több, mint az összes többi villamos energiaforrás. Napi három-négy órára. Akkumulátorokkal legfeljebb még egy napra elodázva. A többi időre pedig fenn kell tartani a hagyományos rendszert.
És még tovább követel a zöld lobbi. A Napenergia Plusz 2024 Program támogatása 75 mrd Ft a lakosságnak, 62 mrd a vállalkozásoknak. Aminek a kihasználhatósága jó esetben 3/24 óra arányú. Csúsztatások tömkelegével befolyásolva a közfelfogást, a laikus döntnökök cselekedeteit. Kicseréltetni az összes villamos energetika hálózati eszközét. A villanyoszlopok kivételével. Nos kinek jó ez? Az Energiewende-be belebukott német iparnak.
Pedig feltehetően alakul már a jövő energetikai alapja. Azzal, hogy az atomenergiát a gőzturbinák kihagyásával közvetlenül árammá alakítják. Aminek fejlesztésétől a Riói egyezmény óta elvonják a forrásokat a pótcselekvésekhez. Kicsiben már tömegtermelés előtt áll a Betavolt nukleáris energiaforrás. Amit a main-stream őrület miatt egyelőre akkumulátornak neveznek.

Persze a politikus és az újságíró fennen hirdeti, hogy a matematikának csúfolt számtan nem az erőssége. De a mai világban a tudósoknak dolga kellene, hogy legyen, hogy ha a nevét adja valamilyen kampány mellé, akkor alaposan feldolgozza az irodalmát. Pro és kontra is. Az áltudományt pedig tűzzel, vassal gyomlálnának. Igaz, hogy akkor félteniük kellene a megélhetésüket.A demonstrációt készítette dr. Tóth Béla 2024.01.24. tothbela(kukac)energmester(pont)hu