A bio-, a vegetariánus és a vegán táplálkozás
oldja meg a klímaválságot?


A Professzorok Batthyány Körének energia-munkacsoportja a "Mennyi? Mi mennyi?" előadás sorozatában egy előadást hallgatott meg és indított vitát a fenti címmel.

A szegedi professzor részletesen tájékoztatott a különböző irányzatok körülményeiről, egészségügyi következményekről, európai előírásokról, a termelési volumenekről a világban. A törekvések célkitűzése a politika számára eszközöket adni a szén-dioxid, a metán és egyéb károsanyag kibocsátások csökkentéséhez. Természetesen az adófizetők hathatós közreműködésével fejlesztve. Mintegy az ő érdekükben.
A jelenlévők megnyugvással konstatálhatták, hogy még egy ideig nem lesznek kötelezőek a forradalmi újítások. Bár az EU már engedélyezte a rovarfehérje humán étkezési felhasználását. Nemcsak adalék formájában!

A témával kapcsolatban áll itt ez a néhány gondolat.

(Az eltérő színű és aláhúzott szövegrészekre kattintva a forrásmunkához, új tartalomhoz navigál.)

Az ipari forradalom óta a világ népessége 700 %-al nőtt. Egyedül Kína tett azért, hogy az ő 1 milliárdos lakosságának a növekedése leálljon.

Eközben a légkör szén-dioxid tartalma mindössze 30 %-al. Pedig az ábrán szerepeltetett számítás szerint a mai közvetlen antropogén szén-dioxid terhelés közel azonos nagyságrendű, mint a technikai.

Ezen az alapon ki kellene mondani, hogy az emberiségnek vissza kellene térnie a 8 milliárdos népességről az ipari forradalom előtti 1 milliárdra. Hiszen 5 % szén-dioxidot lehel mindannyiunk a légkörbe. És majdnem mindannyian szeretünk húst enni, azaz arányosan nőhetett, illetve egykor nőhet az állatállomány.

Netán ezért gerjesztik szerte a világban a háborúkat?
Itt meg azt söpörve a szőnyeg alá, hogy a fegyverek mennyi szénessavat, kénessavat, salétromsavat öntenek a világra. A vulkánok megirigyelhetik!
Pedig a vegetáriánus életmód előnyét hirdető zöldek éppen azzal érvelnek, hogy az állattenyésztés túl sok szén-dioxidot, metánt ereget a levegőbe. Nem foglalkozva azzal, hogy a felhőképződés éppen a légszennyező anyagokon (por, korom, oldódó molekulák) indul meg. Miáltal azok az esővel távoznak a légkörből. A meteorológusok pedig megállapították, hogy a légkör víztartalma 10 naponta kicserélődik.


Amikor van apropója, idézni szoktam ezt a cikket: "Akik hátizsákokba gyűjtik a tehénszellentést". Ragyogó képpel szemlélteti a tudomány alaposságát.
Az argentin kormány a begyűjtött metánnal gázüzemű kocsit tervezte hajtani. Mert a kormány nem tudja, hogy a földgáz is metán, ezért elégetni ugyanolyan bűn, mint a fosszilis gázt. Azt sem tudják, hogy a biomasszából is mindenekelőtt szén-dioxid lesz, és több légszennyező, mint a szénből.
És hol máshol ül ez a cikk? Az "Út a jövőbe".eu portálon! 2014. december 13. óta.


A klímaválságot Miskolczi Ferenc tézise oldhatja meg. Miszerint az éghajlat a Földön önszabályozó. Ami napsugárzási energia óriási; a földfelszínen 1 kW/m2. Egy közepes szoba fel(!)fűtéséhez szükséges radiátor kapacitása.
A napelem annyit tesz, hogy ennek az energiának a 20 %-ával máshol melegíti a légkört. Most még csak ennyi a hatásfoka, ezért rendkívül gyenge az ár/érték viszonya. A helyfoglalása pedig a sokszorosa a hagyományos energiatermelőknek. Amivel elveszi az élelmiszer termőhelyet a 8 milliárd, többségében éhező szájtól.
A háztetőkön azzal a hamis illúzióval, hogy ingyen energiával látja el a lakosságot, miáltal felkorbácsolja a villamos fogyasztási igényeket (e-mobilitás, elektrifikáció). Ezenközben Magyarországon a hagyományos hálózat összes eszközét (kivéve a villanyoszlopokat) ki kell cserélni többszörös kapacitásúra. Hogy a megnövelt igények kiszolgálhatók legyenek akkor is, amikor nincs "megújuló". Ez a fogyasztói gazdaságpolitika hajtóereje.


Ha annyi erőforrást fordítanának a párologtatás növelésére, mint amennyit a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére fordítanak, akkor sokkal gyorsabban, és nagyobb valószínűséggel tudhatnánk befolyásolni a klímaváltozást. Magyarországon például az évtizedek óta követelt intenzív mezőgazdasági öntözés lehetőségének a megteremtésével. A kiterjed vizeink lecsapolásának kompenzálására.
De Magyarországon nagyon jó lehetőség volna az esőkeltés technológiájának fejlesztésére is.A demonstrációt készítette dr. Tóth Béla 2024.01.24. tothbela(kukac)energmester(pont)hu